Hamertenen en klauwtenen zijn veelvoorkomende misvormingen van de tenen. Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, zijn het geen synoniemen en wijzen ze op een andere afwijking. In beide gevallen situeert de afwijking zich in een of meerdere kleine tenen. Als je een hamerteen of een klauwteen hebt, kun je last krijgen van eeltvorming,[…]

Hamertenen en klauwtenen zijn veelvoorkomende misvormingen van de tenen. Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, zijn het geen synoniemen en wijzen ze op een andere afwijking. In beide gevallen situeert de afwijking zich in een of meerdere kleine tenen. Als je een hamerteen of een klauwteen hebt, kun je last krijgen van eeltvorming, pijnlijke drukplekken en roodheid op je tenen.

Je spreekt over een hamerteen als het teengewricht tussen het eerste en het tweede kootje gebogen is, terwijl het teengewricht tussen het tweede en het derde kootje gestrekt is. Bij een klauwteen zijn die beide teengewrichten gebogen en is ook het teengewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje overstrekt.

De oorzaken van hamertenen en klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen kunnen ontstaan door voeten die doorzakken, waardoor spieren en pezen kromtrekken, door te smalle of te kleine schoenen, of door een scheefgroeiende grote teen.

De behandeling van hamertenen en klauwtenen

De aanpak van hamertenen en klauwtenen bestaat uit een combinatie van twee of meerdere behandelingen, zoals silicone beschermingsmiddelen, taping, podologische zolen en schoenadvies.

Hieronder enkel producten ter preventie of ontlasting van voorvoetproblemen :