Onder de voet loopt een peesplaat vanaf de tenen naar het hielbot. Dit wordt de Plantar Fascia genoemd. Wanneer deze peesplaat ontstoken raakt, wordt dit  aangeduid met Fasciitis Plantaris. Een ander woord is peesplaatontsteking. De peesplaat geeft ondersteuning aan de boog van de voet. De pees zorgt er ook voor dat je je met kracht[…]

Onder de voet loopt een peesplaat vanaf de tenen naar het hielbot. Dit wordt de Plantar Fascia genoemd. Wanneer deze peesplaat ontstoken raakt, wordt dit  aangeduid met Fasciitis Plantaris. Een ander woord is peesplaatontsteking.

De peesplaat geeft ondersteuning aan de boog van de voet. De pees zorgt er ook voor dat je je met kracht kunt afzetten en dat je kunt springen. De pees wordt dus bij iedere stap aangespannen en moet flinke klappen kunnen opvangen. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking van de peesplaat. Door overbelasting kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de peesplaat ter hoogte van de aanhechting met het hielbeen.

De aanduidingen Fasciitis Plantaris en hielspoor worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is Fasciitis Plantaris iets anders dan hielspoor. Hielspoor wordt veroorzaakt door een stukje uitstekend verkalkt bot, Fasciitis Plantaris komt door overbelasting.

Fasciitis Plantaris wordt gekenmerkt door heftige, aanhoudende pijn onder de hiel. De pijn kan zich uitbreiden naar de voetzool. Meestal heb je vooral startpijn, die vermindert als je een tijdje in beweging bent. Aanvankelijk neemt de pijn af als je rust neemt. De pijn neemt echter vaak toe wanneer Fasciitis Plantaris niet behandeld wordt. Je hebt dan ook in rust pijn aan de voet. Fasciitis Plantaris komt vooral voor bij mensen die doorgezakte voeten hebben door overpronatie. De peesplaat onder de voet wordt bij iedere stap te veer doorgerekt en de binnenvoet zakt daardoor te ver door naar beneden.