Er zijn verschillende oorzaken voor zweetklieren die meer doen dan ze zouden moeten. Erfelijkheid, overgewicht, hormonen, medicatie, fysieke inspanningen, nervositeit, angst of hoge temperaturen zijn allemaal triggers die je zweetklieren overmatig in actie kunnen doen treden. Natuurlijke reactie Is dat een probleem? Eigenlijk niet. Zweten is een natuurlijke reactie om ons lichaam af te koelen.[…]

Er zijn verschillende oorzaken voor zweetklieren die meer doen dan ze zouden moeten. Erfelijkheid, overgewicht, hormonen, medicatie, fysieke inspanningen, nervositeit, angst of hoge temperaturen zijn allemaal triggers die je zweetklieren overmatig in actie kunnen doen treden.

Natuurlijke reactie

Is dat een probleem? Eigenlijk niet. Zweten is een natuurlijke reactie om ons lichaam af te koelen. Overmatig zweten aan je voeten is altijd onaangenaam, maar wordt pas problematisch in combinatie met bacteriën. Want dan ontstaat er een schimmelinfectie die soms gepaard gaat met een branderig gevoel. En die schimmelinfectie is de oorzaak van stinkende voeten.

Tien tips

Om een onaangename geur te voorkomen, moet je dus zorgen dat bacteriën hun weg naar je voeten niet vinden en een vochtige voetomgeving vermijden. We geven je graag enkele tips:

  1. Maak je gebruik van de douchefaciliteiten in een sportcomplex of sportclub? Draag dan altijd slippers.
  2. Was je voeten af en toe met een iso-Betadine-zeep. Gewone zeep neemt de vetlaag weg van je voeten. En dat hebben bacteriën graag.
  3. Droog je voeten altijd goed af na het wassen.
  4. Ververs elke dag je kousen en was je gedragen kousen op hoge temperatuur.
  5. Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Zo krijgen je schoenen de kans om te ‘ademen’.
  6. Spuit regelmatig een schimmeldodende spray in je schoenen.
  7. Draag zoveel mogelijk lederen schoenen. Leder sluit nauwer aan op de huid en ademt beter mee.
  8. Verkies katoenen of wollen sokken boven synthetische sokken.
  9. Doe boorzuurschilfers in je sokken. Die nemen het vocht op.
  10. Draag je podologische zolen? Doe er dan een katoenen kousenvoetje over.