Als je grote teen scheefgroeit, ontstaat er aan een knobbel aan de zijkant van je voet op de plaats waar je grote teen begint. Dat noemen we hallux valgus. Deze knobbel wordt ‘bunion’ genoemd. Deze bestaat uit uitstekend bot en geïrriteerde weke weefsels rond de knobbel.Zo’n knobbel is rood en doet pijn als je je[…]

Als je grote teen scheefgroeit, ontstaat er aan een knobbel aan de zijkant van je voet op de plaats waar je grote teen begint. Dat noemen we hallux valgus. Deze knobbel wordt ‘bunion’ genoemd. Deze bestaat uit uitstekend bot en geïrriteerde weke weefsels rond de knobbel.Zo’n knobbel is rood en doet pijn als je je voet belast. Zelfs schoenen dragen is pijnlijk.

De oorzaken van hallux valgus

Hallux valgus is een gevolg van te smalle schoenen, erfelijke factoren, ouderdom, een standsafwijking van de voet of een fout gangpatroon.

Over het spontane verloop van hallux valgus is weinig bekend. Het ontstaat meestal aan één kant, maar kan later aan beide kanten voorkomen. De evolutie van de vergroeiing en de symptomen gaat bij sommigen snel, bij anderen blijft de aandoening zonder klachten.

Hallux valgus is een vaak voorkomende aandoening en treft op latere leeftijd ongeveer 30% van de bevolking. Het voorkomen neemt toe met de leeftijd.

De behandeling van hallux valgus

De aanpak van hallux valgus bestaat uit een combinatie van twee of meerdere behandelingen, zoals vilttherapie, podologische zolen, schoenadvies of chirurgie (als de klachten aanhouden na een uitgebreide conservatieve behandeling).

Hieronder enkele producten die de pijn kunnen verlichten :