Schimmels houden van je voeten. Dat is niet verwonderlijk. Je voeten bevatten zweetklieren en je stopt ze in schoenen. Dat betekent dat schimmels op je voeten kunnen gedijen in een vochtige, donkere omgeving. En daar zijn ze dol op. Dermatofyt is zo’n schimmel. Als je die oploopt – wat vaak gebeurt op vochtige plaatsen zoals[…]

Schimmels houden van je voeten. Dat is niet verwonderlijk. Je voeten bevatten zweetklieren en je stopt ze in schoenen. Dat betekent dat schimmels op je voeten kunnen gedijen in een vochtige, donkere omgeving. En daar zijn ze dol op. Dermatofyt is zo’n schimmel. Als je die oploopt – wat vaak gebeurt op vochtige plaatsen zoals zwembaden of douches – dan is de kans groot dat je een huidinfectie krijgt: atleetvoet.

Vanwaar nu de naam atleetvoet? Wel, atleten dragen heel vaak sportschoenen die gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Daardoor kunnen hun voeten minder goed ademen en krijgen ze door het zweten vochtige voeten. Het vervolg van het verhaal ken je. Atleetvoet is ook bekend onder de naam zwemmerseczeem of tinea pedis.

Naast zweetvoeten, schoenen die weinig ademen en vochtige plaatsen waar de voetschimmel dermatofyt graag vertoeft, verhogen ook knellende schoenen, warmte en voetmisvormingen (waarbij de ene teen onder de andere schuift), je kans op atleetvoet. Gelukkig kun je ook heel wat doen om deze aandoening te voorkomen.

Om de vorming van atleetvoet tegen te gaan, is het belangrijk om de kans dat je dermatofyt oploopt te verkleinen én je voeten zo droog mogelijk te houden.

    1. Was je voeten één keer per week met iso-Betadine-zeep.
    2. Droog je voeten goed af, zeker tussen je tenen. Haal bijvoorbeeld een opgerold wondgaas van links naar rechts en van rechts naar links door je tenen.
    3. Doe elke dag propere sokken aan.
    4. Draag goed ventilerende schoenen.
    5. Draag in vochtige ruimtes zoals douchecabines altijd slippers. Maar ook alleen maar dan, want veel rondlopen op slippers is slecht voor je voeten.
Eenvoudig te behandelen

Heb je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch atleetvoet opgelopen? Dan volstaat het om je voeten enkele keren per dag met een schimmeldodende crème te behandelen. Gebruik je een spray? Spuit die dan ook in je schoenen en kousen.