Wat zijn klauwtenen? En wat is het verschil met hamertenen en mallettenen?

Wat zijn klauwtenen? - Feet in Motion

Ik krijg weleens de vraag waarom podologen altijd zo hameren op het belang van goed passende schoenen zonder hak. Wel, naast het draagcomfort zijn zulke schoenen essentieel om voetproblemen te voorkomen. Schoenen die te klein zijn of een hoge hak hebben, kunnen leiden tot mallettenen, hamertenen of klauwtenen.

De ene teen is de andere niet

Mallettenen, hamertenen en klauwtenen zijn allemaal tenen die krom staan. Dat kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van niet goed passende schoenen, een doorgezakte voet of een hallux valgus. Ook veelvuldig slippers dragen verhoogt je kans op kromme tenen. Het verschil tussen de drie? De plaats van de kromming.

Wat zijn mallettenen?

Een malletteen is een teen waarvan het laatste kootje krom is. Daardoor wordt de top van die teen blootgesteld aan wrijving en druk. En dat kan er op zijn beurt voor zorgen dat je last krijgt van blaren, eeltvorming of zelfs likdoorns. Het goede nieuws? Er bestaan kapjes om over je malletteen te plaatsen om zo de druk en wrijving te verminderen.

Hamertenen en klauwtenen: geen synoniemen

Een hamerteen is een teen met een gebogen teengewricht tussen het eerste en tweede kootje, maar een gestrekt gewricht tussen het tweede en derde kootje.

Een klauwteen is een teen waarvan beide teengewrichten krom staan en met een overstrekt teengewricht tussen het middenvoetsbeentje en eerste kootje.

Drie keer pijnlijk

Net zoals een malletteen kunnen ook een hamerteen of klauwteen pijnlijke gevolgen hebben. Als je de druk op de teen niet vermindert – bijvoorbeeld met een kapje – dan kunnen roodheid, blaren, eeltvorming of een likdoorn het resultaat zijn. Daarnaast is het mogelijk dat je een ontsteking krijgt van het kapsel rond het middenvoetskopje, omdat het middenvoetsbeentje aan de bal van je voet misvormd raakt.

Een tip voor passende schoenen

Wil je weten of je schoenen goed passen? Haal dan de zool uit je schoenen, ga erop staan en kijk of je nog een duimbreedte ruimte hebt tussen je langste teen en het uiteinde van je zool. Zorg er ook voor dat je schoenen een soepel bovenwerk hebben, zodat je tenen goed kunnen bewegen.

Eerste hulp bij kromme tenen

Een bezoek aan je podoloog is zeker aan te raden als je een malletteen, hamerteen of klauwteen hebt. Als je tenen nog voldoende flexibel zijn, kan je podoloog een orthese uit silicone voor je maken die je kunt dragen om je tenen te strekken. Je kunt er ook terecht voor podologische zolen om zo je doorgezakte voet aan te pakken. Bovendien kan je podoloog je ook schoenadvies geven.

Deze producten van Feet in Motion kunnen je helpen als je last hebt van een malletteen, hamerteen of klauwteen: Teen spalk, Gel Ring of Teenspreider.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.