5 tips om te wandelen zonder pijn

Wandelen zonder pijn - Feet in Motion

Wandelen wint aan populariteit. En dat is goed nieuws, want het is heel goed voor je gezondheid. Jammer genoeg merk ik in onze podologiepraktijk dat heel wat mensen last krijgen tijdens hun wandeltochten: pijnlijke voeten, blaren, blauwe nagels … De grote boosdoener? Slechte schoenen. Maar er zijn nog andere factoren waarmee je het best rekening houdt als je optimaal wilt genieten van je wandeluitje. Ik geef je graag vijf tips om voortaan te wandelen zonder pijn!

  1. Kies de juiste schoenen

Als je regelmatig wandelt, zijn de juiste schoenen een echte must. Neem je tijd bij de aankoop. Een goede schoen is stevig aan de hiel, lichtjes buigzaam in de bal van de tip en plooit niet in het midden. Maak je vaak lange wandelingen in een bergachtig landschap? Kies dan voor een hoge schoen. Die geeft meer stabiliteit aan je enkels.

  1. Hydrateer je voeten

Een droge huid is een van de oorzaken van blaren. Het is dus belangrijk om je voeten voor je wandeling te hydrateren met een goede vochtinbrengende crème.

  1. Draag je schoenen op de juiste manier

Je hiel moet goed tegen de achterzijde van de schoen zitten. Op die manier is er meer plaats voor je tenen, en voorkom je blauwe nagels en blaren. Trek vervolgens je veters goed aan.

  1. Steek wandelwol tussen je tenen

Wandelwol is een echt wondermiddeltje als je regelmatig geplaagd wordt door blaren op en tussen je tenen. Vaak last van blaren in je voetgewelf? Dan breng je het best vooraf wat tape aan.

  1. Ga voor zachte, naadloze kousen

Harde kousen met naden zijn niet goed voor wandelvoeten, want ze veroorzaken vervelende blaren. Kies dus voor een zachte, naadloze variant. Er zijn ook speciale kousen als je last hebt van een hallux valgus (een knobbel aan de zijkant van je voet). Die verminderen de druk op de knobbel als je wandelt.

Extra hulptip bij blaren: ga er zeker niet aan prutsen. Een kleine blaar laat je het best met rust. Bij een grotere blaar kun je eventueel met een steriele naald een gaatje maken aan de boven- en onderkant van de blaar, zodat het vocht weg kan. Maar de blaar zelf laat je zitten.

>> Lees ook de blog van Tom over blaren voorkomen en behandelen

Voortaan wandelen zonder pijn? Ontdek dan het kant-en-klare wandelpakket in onze webshop!

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.