De ziekte van Sever: de ziekte die geen ziekte is

Een tijdje geleden kwam er een vrouw met haar 8-jarige dochter bij mij in de praktijk. Het meisje klaagde over hielpijn. Nadat ik haar onderzocht had, vertelde ik de moeder dat haar dochter de ziekte van Sever had. De gezichtsuitdrukking en hele lichaamshouding van de vrouw veranderde meteen en drukte grote ongerustheid uit. Gelukkig kon ik haar snel geruststellen, want de ziekte van Sever … is eigenlijk geen ziekte.

Ziekte van Sever = overbelaste groeischijf

Ik begrijp heel goed dat je je zorgen maakt als je de diagnose krijgt dat je kind de ziekte van Sever heeft. Maar dat is eigenlijk niets om van wakker te liggen. De ziekte van Sever is een overbelasting van de groeischijf van het hielbeen. Vooral sportende kinderen tussen 7 en 12 jaar hebben er last van.

Elk kind heeft groeischijven in zijn botten. Dat zijn flexibele verbindingsstukken die hen toelaten om te groeien. Maar die flexibiliteit betekent ook dat de groeischijven gemakkelijk overbelast raken. Bij de ziekte van Sever is de achillespees de oorzaak. Die pees is gehecht aan de groeischijf van het hielbeen.

Trekkende achillespees

Als je kind veel sport of te snel groeit, kan de groeischijf overbelast raken. Dat komt omdat de achillespees aan de groeischijf trekt, waardoor die geïrriteerd raakt. Het gevolg? Je kind ervaart een stekende hielpijn.

Veel sporten = verhoogde kans

Sport is goed voor de gezondheid van je kind. Maar elke keer dat je kind zijn kuitspieren aanspant om te lopen, springen of draaien, ontstaat er spanning op de groeischijf omdat de achillespees eraan trekt. Dat betekent dat kinderen die veel sporten een verhoogde kans hebben op de ziekte van Sever.

Zeker blijven sporten!

Moet je je kind dan weghouden van de sportvelden? Helemaal niet. Maar zorg ervoor dat je kind zich altijd goed opwarmt en zijn spieren en pezen strekt. Goede en aangepaste sportschoenen zijn ook belangrijk om overbelasting te voorkomen.

Preventief screenen

Een podologische screening is zeker geen overbodige luxe als je kind veel en intensief sport. Zo komen problemen met het stap- en looppatroon aan het licht en kunnen afwijkingen meteen met podologische zooltjes aangepakt worden. Ook voor schoenadvies kun je bij een podoloog terecht.

Om terug te komen op het begin van mijn verhaal: ik kon de vrouw geruststellen door te zeggen dat de behandeling van de ziekte van Sever bestaat uit rust en stretching, eventueel gecombineerd met schoenadvies en podologische zolen. Uiteindelijk raakt elk kind van zijn hielpijn verlost!

Heeft je kind hielpijn door de ziekte van Sever? Dan kunnen deze producten helpen: Gel Hiel Pad en Silicone Hiel Pad.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.