Je voeten zijn de fundamenten van je lichaam. Het is dus belangrijk om er voldoende aandacht voor te hebben, ze goed te onderhouden én ze preventief te beschermen. Zeker als je diabeticus bent. Want door het verminderde gevoel in je voeten, merk je wondjes niet zo snel op. Met mogelijk ernstige voetproblemen als gevolg. Hier volgen mijn zeven voetentips op maat van diabetici:
TIP 1: Knip je teennagels recht af
Een recht geknipte teennagel is een correct geknipte teennagel. Want zo voorkom je dat je teennagels ingroeien of kleine wondjes veroorzaken.
TIP 2: Voel in je schoenen
Kleine objecten in je schoenen, zoals steentjes, kunnen je voeten verwonden. Voel daarom altijd even met je hand in je schoenen vóór je ze aantrekt. Draag je kousen? Kies dan altijd voor naadloze kousen.
TIP 3: Hydrateer je voeten
Het is belangrijk om je voeten dagelijks goed te hydrateren. Gebruik daarvoor een vochtinbrengende crème, maar breng die niet aan tussen je tenen. Zo vermijd je schimmelvorming. Beperk je voetbaden tot maximaal vijf minuten en denk eraan om de watertemperatuur te controleren met een thermometer.
TIP 4: Controleer je voeten op wondjes
Neem elke dag de tijd om je voeten op wondjes te controleren. Heb je een wondje? Gebruik dan overvloedig ontsmettingsmiddel en ga naar je huisarts of podoloog als de wonde na twee dagen niet beter is. Als diabeticus is het ook beter om niet op blote voeten rond te lopen.
TIP 5: Shop in de namiddag voor nieuwe schoenen
Je voeten zwellen in de loop van de dag een beetje op. Daarom is het beter om je nieuwe schoenen in de namiddag te kopen. Zo weet je zeker dat ze altijd passen en niet knellen. Bouw de draagtijd van je nieuwe schoenen ook stapsgewijs op met één uur per dag. Zo kunnen je voeten wennen aan hun nieuwe omgeving.
TIP 6: Kies voor dikke sokken
Diabetici hebben vaak last van koude voeten. Herkenbaar? Draag dan dikke, niet-spannende sokken om je voeten op te warmen en vermijd warmwaterkruiken of verwarmingstoestellen. Want die zorgen maar voor een tijdelijke oplossing.
TIP 7: Ga twee keer per jaar naar je podoloog voor een screening
Een podoloog is gespecialiseerd in zijn vak en merkt meteen een (potentieel) probleem op. En hoe sneller een (potentieel) risico wordt gedetecteerd, hoe beter. Tijdens een screening controleert je podoloog ook de gevoeligheid van je voeten, je doorbloeding en je voettemperatuur. Daarnaast heeft hij aandacht voor eventuele eeltvorming en afwijkingen in je voetenstand.
Ontdek ons kwaliteitsvolle aanbod aan producten voor diabetici:
- Allpresan schuimcrème voor zeer droge huid
- Allpresan schuimcrème voor eelt en kloven
- Allpresan kloofverminderende crème
- Vilt Pad Voorvoet
- Fleecy Web Voorvoet Pads
- Dermoleen crème voor droge huid
- Roselan Balm voor extreem droge huid