Achillespeesontsteking: een veelvoorkomende aandoening

De oude Grieken wisten het al: je achillespees is de zwakke plek van je lichaam. En wie ben ik om de oude Grieken tegen te spreken. Sterker nog, op basis van het aantal mensen dat bij mij in de praktijk komt aankloppen met een achillespeesontsteking, kan ik alleen maar zeggen dat ze honderd procent gelijk hadden!

Vernoemd naar Achilles

Je achillespees hecht je hielbeen aan je grote kuitspier. De naam komt uit de Griekse mythologie. Achilles werd als baby in de rivier de Styx gedompeld. Alleen zijn hiel kwam niet in contact met het heilige water omdat hij daaraan vastgehouden werd. Het resultaat? Dat bleef een kwetsbare plek. Eentje die hem uiteindelijk zijn leven kostte, want tijdens de Trojaanse Oorlog trof een pijl hem in zijn hiel, waarna hij stierf.

Vooral achillespeesontsteking bij sporters

Je loopt vooral een groot risico op achillespeesontsteking als je een sport beoefent waarbij je veel moet starten, stoppen, springen en draaien. Zeker als je slechte of niet-aangepaste sportschoenen draagt, is je kans op een achillespeesontsteking groot.

Achillespeesontsteking in verschillende gradaties

Een achillespeesontsteking komt in verschillende graden. Als je een stekende pijn aan je hiel ervaart aan het begin en het einde van je sportactiviteit, maar niet als je volop aan het sporten bent, dan heb je een lichte ontsteking. Voel je voortdurend een stekende pijn? Dan is je achillespees zwaar ontstoken.

Diverse oorzaken voor de ontsteking

De oorzaken van een achillespeesontsteking zijn divers:

  • overbelasting
  • slechte schoenen
  • een verkeerd looppatroon
  • een plotse toename in je sportfrequentie
  • vaak hoge hakken dragen

Doseren, opwarmen en goede schoenen als preventiemiddelen

Sporten is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe meer je sport, hoe hoger de kans op blessures zoals een achillespeesontsteking. Daarom is het belangrijk om je sportmomenten goed te doseren, je lichaam voldoende rust- en aanpassingstijd te geven en je trainingsarbeid stelselmatig op te bouwen. Ook een goede opwarming voorkomt problemen.

Besteed ook veel aandacht aan je schoenen. Win schoenadvies in, laat een bewegingsanalyse doen en draag eventueel podologische zolen om afwijkingen in je stap- en looppatroon te corrigeren.

Het genezingsproces: langzaam maar zeker

De mate van doorbloeding speelt een grote rol bij de snelheid waarmee een spier- of peesblessure herstelt. Helaas is je achillespees niet zo goed doorbloed omdat ze zich aan het uiteinde van je lichaam bevindt. Dat betekent dat je geduld moet hebben, want een achillespeesontsteking geneest langzaam maar zeker. Rust of een verminderde trainingsarbeid is essentieel voor het genezingsproces.

Naar de kinesist, sportarts of podoloog

Een kinesist kan je met oefeningen helpen om je achillespees te verlengen en versterken. Een sportarts kan je achillespeesontsteking behandelen met golftherapie of je een inspuiting geven. In dat laatste geval moet je wel goed opletten, want zo’n inspuiting kan je pees verzwakken. Een podoloog ten slotte kan je looppatroon analyseren en corrigeren met podologische zolen. Blijf je toch nog last hebben van ontstekingen? Dan heb je een operatie nodig.

Heb je een achillespeesontsteking? Dan kunnen deze producten je pijn verlichten: Silicone Hiel Pad, Gel Hiel Pad, Lederen Hielkussen en Achillespees beschermingskous.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.