Joggen, lopen, hardlopen: het aantal fans neemt jaar na jaar toe. Geweldig! Want lopen heeft veel fysieke én mentale voordelen. Maar als drijvende krachten achter een webshop voor voeten in beweging, merken mijn collega’s en ik ook de toenemende vraag naar producten om allerlei loopkwaaltjes mee te verhelpen. Ons motto? Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geef ik je als fervente loper en podoloog graag gericht advies.
Een van de meestgestelde vragen die ik als podoloog krijg: welke ondergrond is het beste om op te lopen? Het antwoord: een gevarieerde ondergrond.
De ondergrond bepaalt de belasting
De ondergrond waarop je loopt, heeft een grote impact op de belasting van je lichaam, meer bepaald op hoe sterk je spieren, pezen en weefsel worden belast. Wissel je regelmatig van ondergrond? Dan trigger je alle spieren en pezen die belangrijk zijn om te lopen. Zo word je fysiek sterker en voorkom je loopblessures.
Harde ondergrond, of toch liever niet?
“Op een harde ondergrond, zoals beton of asfalt, kun je beter niet lopen.” Die misvatting hoor ik vaak, maar ze klopt dus niet. Ja, het is juist dat je hardere schokken moet opvangen, maar lopen op een harde ondergrond heeft ook voordelen. Je voet komt stabieler neer en je spieren en pezen worden minder uitgerekt. Daardoor wordt je houding minder verstoord en hoeft je lichaam minder corrigerend te werken. Op een harde ondergrond kun je bovendien meer snelheid maken, omdat de contacttijd met de grond korter is.
Zachte ondergrond, een voordeel?
Als je loopt, moet je lichaam bij elke stap twee tot vijf keer je lichaamsgewicht opvangen. Een zachte ondergrond werkt dempend. De schokken zijn dan minder hard. Maar op een zachte ondergrond – denk aan een bospad, grasveld of Finse piste – zakken je voeten meer weg, waardoor je spieren en pezen meer uitgerekt worden en je houding dus meer verstoord wordt. Omdat je voet verder wegzakt, vergroot bovendien je contacttijd met de grond. Daardoor loop je trager en moet je dus meer spieractiviteit ontwikkelen om snelheid te maken.
Meer snelheid, meer inspanning, meer blessures?
Naast de ondergrond waarop je loopt, is ook je snelheid belangrijk. Want hoe hoger je snelheid, hoe groter de impact van de inspanning op je lichaam. Het risico op blessures neemt met andere woorden toe. Als je een goed getrainde loper bent, is dat geen probleem, want dan zijn je spieren klaar voor zo’n inspanning.
Ben je een beginnende loper? Bouw dan zeker langzaam op en forceer je niet. Start to Run is een aanrader. Ook goed om te weten: het is niet omdat je al heel sportief bent – en bijvoorbeeld vaak zwemt of fietst – dat je getraind bent om te lopen. Want als je loopt, spreek je andere spieren aan. Zelfs een sportieveling met een goede conditie die begint met (hard)lopen, bouwt dus het best langzaam en gericht op.
Het belang van de juiste schoenen
Of je nu een ervaren loper bent of pas van start gaat: je moet altijd aandacht hebben voor je loopschoenen. Ga niet lopen met je tennisschoenen die je ergens achteraan in je kast hebt gevonden. Loopschoenen zijn specifiek gemaakt om te lopen en bieden je de juiste ondersteuning. Het aanbod is heel groot. Vraag daarom altijd schoenadvies bij een expert.
Veel plezier en … keep on running!
Toch een blessure? Neem dan zeker de tijd om te herstellen en raadpleeg een ervaren arts of podoloog.
Ontdek de producten van Feet in Motion voor joggers en lopers en voorkom zo blessures en andere voetproblemen:
- Thin Air Performance-sokken
- Thin Air-kuitcompressiesleeves
- Silicone hielpad
- Enkelbrace zwart
- Sportpakket FIM
- Blarenpleister
- Massagebal
- Foot Gym