Waarom een likdoorn zo’n pijn doet

Als je mij zou laten werken in een podologiepraktijk zonder ramen en mij zou verbieden om buiten te komen, dan nog zou ik weten dat het bijna herfst is. Want elk jaar neemt het aantal mensen dat last heeft van likdoorns toe in het seizoen van de vallende bladeren.

Likdoorn = eksteroog

Schoenen zijn daar de oorzaak van. Of beter gezegd, dichte schoenen. Als de zomer op zijn laatste benen loopt, worden die weer uit de kast gehaald om hun luchtigere collega’s te vervangen. En dichte schoenen vergroten de kans op de pijnlijke voetaandoening die in de volksmond eksteroog wordt genoemd.

Likdoorn = garantie op pijn

Als je al eens een likdoorn gehad hebt, dan weet je dat dat bijzonder pijnlijk is. En dat is niet verwonderlijk. Want een likdoorn is niets meer of minder dan eelt dat naar binnen groeit onder aanhoudende druk of wrijving op je voeten of tenen. En dan ervaar je een stekende pijn als je stapt.

Goede schoenen om problemen te vermijden

De aanhoudende druk of wrijving is vaak het resultaat van dichte schoenen die niet goed passen of een te hoge hak hebben. Om een pijnlijk eksteroog te voorkomen, is het dus belangrijk dat je schoenen draagt die:

  • voldoende breed zijn
  • een stevige hiel hebben
  • rigide zijn in het midden en aan de bal
  • een hak van maximaal 3 centimeter hebben

Probleem met houding, voetenstand of nagel

Draag je goede schoenen, maar krijg je toch likdoorns? Dan ligt er waarschijnlijk een probleem met je houding of voetenstand aan de basis. In dat geval is het een goed idee om een podologische screening te laten uitvoeren om de oorzaak te ontdekken en het probleem met een behandelplan op maat op te lossen. Krijg je een likdoorn ter hoogte van een teennagel? Dan ligt een bolle nagel waarschijnlijk aan de basis.

Likdoorn uitfrezen

Een podoloog of gespecialiseerde pedicure kan je verlossen van je likdoorn door het overtollige eelt te verwijderen en daarna de likdoorn uit te frezen. Een nagelbeugel op maat is de oplossing als een bolle nagel de oorzaak is. En voor het teveel aan druk kunnen een orthese of podologische zolen verlossing bieden.

Nog een tip: als je naar de podoloog gaat om je likdoorn te laten verwijderen, breng dan geen likdoornpleister aan. Zeker niet als diabeticus. Want zo’n pleister maakt het eelt zachter en dat bemoeilijkt de behandeling.

Verhinderen een likdoorn of eksteroog jou om pijnvrij door het leven te stappen? Verlicht dan je pijn met deze producten: Gel Ring Likdoorn, Vilt likdoorn, meer producten.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.