Hallux valgus, de knobbelige bron van heel wat voetproblemen

HAllux Valgus, bunion, silicone bescherming, knobbel, Bunion, Fresco - Feetinmotion

Ik was 6 jaar en op bezoek bij mijn overgrootmoeder toen ik aan de zijkant van haar linkervoet, ter hoogte van haar grote teen, een dikke knobbel zag. Ik was gefascineerd. Daar wilde ik meer over weten! Er zat duidelijk al een kleine podoloog in mij verscholen. Maar toen ik haar vroeg wat het was, kreeg ik het standaard antwoord: ‘Dat is van de ouderdom.’ En daarmee was de kous af.

Hallux valgus: een knobbel met pijnlijke gevolgen

Later ontdekte ik dat mijn oma een hallux valgus had. Dat is een aandoening waarbij je op de plaats waar je grote teen begint, een uitstulping van beenderige aanwas krijgt. En die kan leiden tot ongemak als je wandelt, stekende pijn, ingegroeide teennagels, hamertenen en ontstekingen.

Drie grote boosdoeners bij hallux valgus

Eigenlijk sloeg mijn oma met haar antwoord de bal niet mis. Ouderdom kan – naast reuma, erfelijkheid en je anatomie – een oorzaak van hallux valgus zijn. Maar de drie grootste boosdoeners zijn:

  • een fout gangpatroon
  • te smalle schoenen
  • hoge hakken

Een remedie voor hallux valgus?

Helaas bestaat er maar één manier om je definitief te verlossen van je hallux valgus: de knobbel operatief laten verwijderen. En als je dat laat doen, raad ik je aan om daarna podologische zolen te dragen. Zo vermijd je dat je opnieuw een beenderige aanwas krijgt.

Voorkomen door goede schoenen

Voorkomen is dus meer dan ooit de boodschap. Koop goede schoenen om de ontwikkeling van een hallux valgus tegen te gaan. Dat zijn schoenen die:

  • voldoende breed zijn
  • een goede voetafrol mogelijk maken (schoenen met een neus die een beetje naar omhoog staat zijn aan te raden)
  • geen naden aan de binnenkant hebben

Heb je een hallux valgus? Dan kun je je schoenen bij de schoenmaker laten aanpassen om ter hoogte van de knobbel aan je grote teen meer ruimte te hebben. De onderste ogen van je schoenen niet rijgen helpt ook. Als deze tips geen oplossing bieden, dan kun je je pijn verlichten met een podologische orthese op maat uit silicone.

 

>>> Link hier door de gerelateerde producten : Bunion Relief Sok, Bunion Protector

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.