In mijn jarenlange ervaring als podoloog heb ik geleerd dat zweetvoeten, een loon en een politieke voorkeur iets gemeen hebben: als Belgen spreken we er met zeer veel terughoudendheid over. De mensen die voor hun zweetvoeten in mijn praktijk langskomen, doen dat meestal met schroom. En dat is helemaal niet nodig, want zweetvoeten komen vaker voor dan je denkt!
1 op de 20 heeft zweetvoeten
Zo’n 3 tot 5 procent van de Belgen kampt met zweetvoeten of hyperhidrosis pedis. Om dat even in perspectief te plaatsen: als twee voetbalploegen tegen elkaar spelen, hebben er twee spelers zeker zweetvoeten. En dat is eigenlijk niet verwonderlijk …
Als podoloog vind ik voeten natuurlijk bijzonder fascinerend. Wist je bijvoorbeeld dat je voeten maar liefst een kwart miljoen zweetklieren bevatten? Je zou dus verwachten dat meer mensen last hebben van zweetvoeten, een aandoening waarbij de zweetklieren te goed werken met overmatig zweten als gevolg. En op vochtige voeten voelen bacteriën zich thuis.
Meerdere oorzaken voor zweetvoeten
Overenthousiaste zweetklieren kunnen het gevolg zijn van erfelijkheid, overgewicht, hormonen, medicatie, fysieke inspanningen, zenuwachtigheid, angst of hoge temperaturen. Voeten die overmatig zweten zijn op zich geen probleem. Dat levert ook geen onaangename geuren op. Het is de combinatie van zweet en bacteriën die problematisch is. Want dat kan leiden tot een schimmelinfectie.
Een donkere en vochtige omgeving is ideaal voor bacteriën. Zwetende voeten in schoenen staan dus hoog op hun lijstje van plaatsen waar het aangenaam vertoeven is. Want daar kunnen ze in alle rust een schimmelinfectie vormen. En die infectie veroorzaakt de stinkende geur van zweetvoeten.
10 tips tegen zweetvoeten
Je voeten zweten. Daar kun je niets aan doen. Dat maakt deel uit van het ingenieuze systeem van Moeder Natuur om je lichaam af te koelen. De remedie tegen stinkende zweetvoeten bestaat er dus in om te voorkomen dat bacteriën hun weg naar je voeten vinden. Zo kan er geen schimmelinfectie ontstaan. Ik geef je graag tien geurloze tips om je daarbij te helpen:
- Draag altijd slippers als je doucht in een zwembad, sportcomplex of sportclub.
- Was je voeten niet altijd met gewone zeep, maar gebruik af en toe iso-Betadine-zeep.
- Droog je voeten altijd goed af als je gedoucht of gezwommen hebt.
- Doe elke dag verse kousen aan en was je kousen op hoge temperatuur.
- Wissel regelmatig van schoenen. Zo krijgen ze de kans om te verluchten.
- Ga je schoenen af en toe met een schimmeldodende spray te lijf.
- Draag zo vaak mogelijk lederen schoenen. Die ademen beter mee.
- Vermijd synthetische sokken. Kies voor wol of katoen.
- Doe vochtopnemende boorzuurschilfers in je sokken.
- Trek een katoenen kousenvoetje over je podologische zolen.
Pak je zweetvoeten efficiënt aan met deze producten uit onze webshop: Peusek Bano, Allpresan Spray of Allpresan Schoenenspray.