Een van de meestgestelde vragen in mijn praktijk: ‘Hoe kan ik blaren aan mijn voeten vermijden?’ Jong en oud, fervente sporters of occasionele bewegers, iedereen heeft weleens last van blaarvorming. Blaren kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kun je heel wat doen om blaren te voorkomen of efficiënt te behandelen.
Blaar als bescherming
Een blaar is eigenlijk een beschermingsmechanisme. Zweet, zandkorrels of gezwollen voeten kunnen wrijving doen ontstaan die de huid van je voeten beschadigt op plaatsen waar die dun is. Om je huid te beschermen, maakt je lichaam daarom vocht aan dat het vervolgens ophoopt. Het probleem? Die ophoping – je blaar – zorgt voor een pijnlijke druk die je wandel- of loopcomfort aanzienlijk vermindert.
Blaren voorkomen = wrijving vermijden
Het resultaat van de goede intenties van je lichaam om je huid te beschermen, is dus een pijnlijke blaar. Om te voorkomen dat het beschermingsmechanisme in werking treedt, moet je dus wrijving vermijden. En dat kan op een aantal manieren:
- Draag goed passende schoenen met genoeg ruimte ter hoogte van je tenen.
- Bind je schoenen zodat je hiel helemaal achter tegen je schoen komt, om zo verschuivingen – en dus wrijving – te voorkomen als je stapt.
- Draag kousen zonder naad. Heb je last van zweetvoeten? Ga dan voor absorberende naadloze kousen.
- Hydrateer je voeten. Een vochtige huid is beter bestand tegen wrijving.
- Breng trapsgewijs een tape aan op de plaats waar je vaak blaarvorming hebt.
Niet openprikken
Een blaar moet je goed behandelen. Je hoort weleens dat een blaar sneller geneest als je ze openprikt. Dat is niet waar. De beste behandeling is je blaar dicht laten en ze rustig laten uitdrogen.
Prik je je blaar toch open omdat je te veel pijn ervaart? Doe dat dan aan de boven- én onderkant. Duw het vocht eruit en ontsmet je blaar goed met iso-Betadine. Vergeet er ook geen blarenpleister op te doen om je blaar te beschermen.
Vilttherapie als oplossing
Was de behandeling van je blaar geen succes en blijf je pijn hebben? Raadpleeg dan een podoloog. Die kan je helpen met vilttherapie. Langsgaan bij een podoloog is ook een goed idee als je blaar opengegaan is en je het loshangende vel verwijderd hebt.
Wil je efficiënt blaren voorkomen of behandelen? Kies dan voor deze kwaliteitsvolle producten: Blarenpleister, Wolkings antidruk Merinowol, Silicone teenkapje en Vilt hoefijzer.