Hielspoor is een voetaandoening die bij de meeste mensen een belletje doet rinkelen. Toch merk ik vaak in gesprekken in mijn podologiepraktijk dat ze niet precies weten wat deze aandoening is. Daarom neem ik je in deze blog mee in het spoor van hielspoor.
Hielspoor: van hiel naar tenen
Onderaan je voet loopt er een peesblad van je hiel over je voetholte naar je tenen. De taak van het peesblad? Je voetboog in stand houden. En omdat je voet een zeer beweeglijk deel van je voetboog is, wordt dat peesblad voortdurend aan druk blootgesteld.
In normale omstandigheden is die druk geen probleem. Maar als je een anatomisch probleem of een fout gangpatroon hebt, dan kan die druk zo groot worden, dat er zich bot vormt op de plaats waar je peesblad aan je hiel aanhecht. Die botvorming heet hielspoor.
Hielspoor is niet altijd pijnlijk
Je kunt hielspoor hebben zonder hielpijn te hebben. Want de botvorming veroorzaakt geen pijn aan je hiel. Als je hielpijn ervaart, komt dat omdat je overbelaste peesblad ontsteekt. Dat kan zelfs gebeuren zonder botvorming. Als je zwanger bent, kan je gewichtstoename er bijvoorbeeld toe leiden dat je peesblad meer inspanningen moet leveren om je voetboog in stand te houden, met een ontsteking als resultaat. In dat geval spreken we van een fasciitis plantaris, niet van hielspoor.
Drie belangrijke oorzaken van hielspoor (en hun oplossingen)
Hielspoor wordt voornamelijk veroorzaakt door:
- een doorzakkende voetboog als gevolg van afnemende spierkracht
- een fout gangpatroon waarbij je voet overmatig naar binnen kantelt
- te korte spieren en pezen
Dat betekent dus dat je je kans op hielspoor verkleint door:
- je kuitspieren, achillespezen en het peesblad regelmatig te rekken
- je voetspieren met foot core-training te versterken
- de juiste schoenen te dragen
Hielspoor = blijvend
Hielspoor is een blijvende aandoening. De botvorming verdwijnt helaas niet. De eventuele pijn gelukkig wel. Is je peesblad ontstoken en heb je dus fasciitis plantaris? Dan kun je de pijn behandelen met (een combinatie van) stretchen, zooltherapie, een verminderde trainingsarbeid, shockwavetherapie, een kinesitherapiebehandeling of een inspuiting.
Twee efficiënte praktische tips tegen fasciitis plantaris
Tot slot geef ik je graag twee gemakkelijke tips om thuis je ontstekingspijn of fasciitis plantaris te verzachten:
- Plaats je voet ter hoogte van de ontsteking op een golfbal en maak kleine draaiende bewegingen. Zo stimuleer je de doorbloeding, waardoor de ontsteking sneller verdwijnt.
- Ga op een flesje bevroren water staan. De koelte van het ijs doet wonderen voor je pijnervaring.
Heb je last van een ontstoken peesblad als gevolg van hielspoor? Verlicht dan je pijn met deze producten: Hielspoor sok, Foot Gym, meer producten